Primerjava med električnim skirojem Xiaomi Mijia PRO in električnim skirojem Ninebot by Segway ES2

primerjava xiaomi pro segway es2

Lahko rečemo, da sta trenutno to najboljša električna skiroja na trgu, ki sta cenovno dostopna in izjemno kvalitetna. Stestirali smo oba in naredili kratko primerjavo. Primerjavo bomo razdelili na kratka poglavja za boljšo preglednost. Naj omenim, da sta skiroja precej bolj primerljiva, če na Segway ES2 priključite še dodatno baterijo, saj se s tem poveča doseg, maksimalno hitrost in kot vzpona. Pa poglejmo kakšne so prednosti in pomankljivosti enega in drugega modela. Za lažjo predstavo o katerih modelih govorimo, prilagam povezavo do Xiaomi Mijia PRO in Ninebot by Segway ES2.

 

MOČ MOTORJA IN KOT VZPONA

Oba električna skiroja imata vgrajena 300W motorja v sprednjem kolesu. Kljub temu, da je moč motorja enaka, pa ima Xiaomi Mijia PRO kot vzpenjanja kar 20%, medtem ko ima Segway ES2 10%. Če na Segway ES2 priključite dodatno baterijo, pa se bo kot vzpona povečal na 15%.

BATERIJA IN DOMET

Za mnoge uporabnike je domet e skiroja med najpomembnejšimi parametri. Če pogledamo že iz stroškovnega vidika naprave, je baterija daleč najdražja komponenta. Xiaomi Mijia PRO ima enega najdaljših dometov z enim polnjenjem v konkurenci. Glavna novost tega modela je ravno v močnejši bateriji, saj lahko z enim polnjenjem prevozite kar do 45 km! Segway ES2 je pri tem malo skromnejši, saj lahko z njim prevozite do 25 km, če pa mu priključite še dodatno baterijo pa se domet izenači z Xiaomi Mijia PRO modelom na 45 km. Če primerjamo specifikacije baterij: Xiaomi Mijia M365 (474Wh), Segway ES2 + dodatna baterija (187Wh + 187Wh = 374Wh).

KONSTRUKCIJA IN VZDRŽLJIVOST

Oba modela sta narejena precej robustno. Xiaomi Mijia Pro tehta 14,2 kg, Segway ES2 pa 12,5 kg. Oba imata specificirano nosilnost 100 kg, menim pa, da oba zmoreta tudi kakšen kilogram več. Podjetja, ki dajejo e skiroje v najem, uporabljajo po večini prav Xiaomi ali Segway, zaradi trpežne konstrukcije in dodelane tehnologije. Razlika med modeloma je, da se baterija Segway e skiroja nahaja v krmilni ročici, baterjia Xiaomi PRO pa je skrita pod skirojem. V čem je prednost ene ali druge predstavitve ne bomo razglabljali, saj sta tako ena kot druga rešitev dobri. Osnovna verzija Xiaomi skiroja je imela nekaj težav z razrahljanim zložljivim delom, saj po dolgotrajni uporabi in razgibanem terenu lahko pride do zračnosti v tem delu. Segway ES2 ima po mojem mnenju to narejeno boljše, saj ni v skopu krmila in je narejen bolj kompaktno.

HITROST

Xiaomi Mijia PRO ima hitrost omejeno na 25 km/h, prav tako Segway ES2. 20-25 km je tako nek standar pri e-skirojih, ki se zdi sprejemljiv za večino držav. Z dodatno baterijo pa se maksimalna hitrost Segway ES2 poveča na 30 km/h.

PNEVMATIKE IN VZMETENJE IN UDOBJE V VOŽNJI

Premer pnevmatik elektirčnega skiroja Xiaomi Mijia PRO je 8,5 inch (21,6 cm). Xiaomi tudi pri novem modelu vztraja z napihljivimi pnevmatikami, ki blažijo prenos tresljajev iz podlage na uporabnika. Xiaomi zato nima dodanega posebnega vzmetenja spredaj in zadaj. Segway ES2 je ubral drug princip. Že v osnovi ima nekaj manjši premer pnevmatik. In sicer sprednja pnevmatika 8 inch (20,3 cm) in zadnja 7,5 inch (19 cm) sta polni in ni potrebno napihovati. Segway ES2 tako ne uporablja napihljivih pnevmatik za blaženje tresljajev, pač pa ima spredaj in zadaj dodano vzmetenje. Tako nimate težav s servisi zaradi predrtih pnevmatik, še vedno pa je vožnja udobna zaradi vzmetenja.

ZAVORE

Oba električna skiroja imata vgrajeno elektronsko zavoro v prednjem kolesu. Segway ES2 ima zadaj tudi mehansko (nožno) zavoro, Xiaomi Mijia PRO pa ima zadaj vgrajeno disk zavoro. Oba e skiroja odlikuje tehnologija KERS (kinetic energy recovery system), ki poskrbi, da se ob zaviranju shranjuje dodatna energija, ki bo povečala doseg naprave.

MOBILNA APLIKCIJA, OSVETLITEV IN DRUGE FUNKCIJE

Tu sta si skiroja dejansko zelo podobna. Oba imata možnost nastavitve 3 načinov vožnje: ECO, NORMAL, SPORT. Tu gre za varčevanje z energijo in omejitev končne hitrosti. Pri ECO načinu vožnje boste torej dosegli najdaljši domet, pri SPORT pa boste najprej prišli na cilj, zato pa porabili nekaj več energije. Druge funkcije, ki so na voljo v aplikaciji so še: zaklep skiroja, nastavitev luči, tempomat, tracking, diagnostika itd… Oba skiroja imata LED luči spredaj in zadaj. Ob strani pa ju krasijo odsevniki. Segway ES2 ima dodano še ambientno LED osvetlitev v spodnjem delu skiroja.

NAŠA OCENA

Oba skiroja sta povsem primerljiva in nudita zares veliko za svojo ceno. Vsak ima svoje prednosti in pomankljivosti. Prepričani pa smo, da boste z nakupom enega ali drugega izjemno zadovoljni. Oba modela sta na voljo na naši spletni strani. Xiaomi Mijia PRO najdete na TEJ POVEZAVI, Ninebot by Segway ES2 pa TU. Na voljo je tudi dodatna baterija za Segway ES2.