Kako izbrati varen električni skiro 2. del

Kaj je pomembno za varno vožnjo za izbiro varnega električnega skiroja? Kaj mora imeti varen električni skiro?

varen električni skiro

Vzmetenje električnih skirojev

Eden ključnih elementov za varno vožnjo z električnimi skiroji je dobro vzmetenje spredaj in zadaj. Najslabša možnost je, če ima skiro le trde pnevmatike, nekoliko boljša skiro z napihljivimi pnevmatikami, najbolj varna pa je izbira skiroja z napihljivimi pnevmatikami in vgrajenim vzmetenjem spredaj in zadaj. Načeloma velja, da večje kot so pnevmatike, bolj udobna in varna bo vožnja.

Zakaj je vzmetenje tako pomembno? Ko se peljete s hitrostjo 25 km/h po terenu, ki ni popolnoma gladek (kar seveda nobena vozna površina ni) boste hitro naleteli na razpoko ali luknjo, ki vam bo dodobra pretresla možgane. Pa ne samo to. Zgodi se namreč, da v lahko razpoka/luknja vzame krmilo ali oa vas celo vrže iz skiroja. Takrat se boste zavedli, kako pomembno je dobro vzmetenje za varnost vožnje.

Seveda pa tudi med različnimi načini vzmetenja obstajajo velike razlike. Osnovno vzmetenje, ki deluje dovolj dobro za varno vožnjo, je npr vzmetenje e skiroja Robbo Next 9 PRO ali Next 10 PRO. Naprednejše vzmetenje, primerno tudi za offroad vožnjo pa je npr vzmetenje na modelu Robbo Next 10X ali Kaabo Mantis,

Profesionalno hidravljično vzmetenje pa je dostopno na skirojih višjega razreda, kot so Kaabo Wolf Warrior 11+ ali Robbo Next 11 PRO.

Zavore električnih skirojev

Za varno vožnjo je ključnega pomena hitra odzivnost skiroja pri zaviranju. Torej kvalitetne zavore spredaj in zadaj. Odsvetujemo nakup električnih skirojev z le sprednjo ali le zadnjo zavoro. Skiro mora po našem mnenju, za varno ustavljanje, imeti vgrajeno sprednjo in zadnjo zavoro. Samo elektronska zavora ni dovolj. Poleg elektronske zavore, ki zavira z elektromotorjem, je za varnost ključno, da ima e skiro disk ali bobnasto zavoro spredaj in zadaj. Poleg teh pa seveda tudi elektronsko zavoro v motorju.

Svetila

Za dobro vidljivost in vidnost skiroja v prometu so LED svetilke bistvenega pomena. Če skiro sam po sebi nima dovolj močnih svetil ali teh sploh nima, morate za to poskrbeti sami in svetila dokupiti in montirati. Najpomembnejša je osvetlitev spredaj in zadaj. Vsekakor pa priporočamo tudi bočne osvetlitve, da je skiro viden tudi od strani.

Zaščitna oprema

Če že pride do nezgode, je za varnost in zaščito bistveno, da je voznik električnega skiroja dobro zaščiten. Pri vožnji priporočamo uporabo zaščitne čelade (brez nje nikakor ne priporočamo vožnje!). Vsekakor pa je priporočljiva tudi zaščita za komolce, kolena, brado, zapestja. Za vožnjo z močnejšimi e skiroji in skiroji, ki dosegajo višje hitrosti, pa je obvezna oprema taka, kot velja za voznike težjih motorjev.

Hitrost

Seveda je izjemnega pomena, da hitrost vožnje prilagodite znanju, izkušnjam, terenu, vremenu, gostoti prometa in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na varnost. Kljub temu, da zakonodaja trenutno še ne določa po katerih površinah naj bi se z električnimi skiroji vozili, niti ne določa maksimalne hitrosti, vam svetujemo, da se v mestu držite kolesarskih poti in to z najvišjo hitrostjo 25 km/h. Po poteh za pešce pa vozite le izjemoma in to z hitrostjo gibanja pešcev oz največ 6 km/h.