ZA PRIDOBITEV A1 kategorije (do 125 ccm) dovolj že 6 ur vožnje!

V državnem zboru je bila sprejeta novela zakona o voznikih, ki poenostavlja postopek pridobitve izpita za vožnjo z motorjem do 125 kubičnih centimetrov (kategorija A1).

Sprememba bo začela veljati s 1 junijem letos!

Nov zakon določa dve možnosti:

Prva, lažja in zelo praktična, določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi najmanj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. To mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. Dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji.

Druga možnost, ki za predpogoj prav tako zahteva vozniško dovoljenje (in pogoj, da nisi mladi voznik), pa ima nekaj več stopenj. Kandidat bo moral opraviti zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita (tečaj na avtošoli ni obvezen), nato odpeljati najmanj sedem ur vožnje, na koncu pa bo sledil še izpit. Razlika od prve možnosti je ta, da bo vozniško dovoljenje, opravljeno po drugi možnosti, veljalo tudi v tujini in ne le pri nas.

Obe možnosti, v primerjavi s staro zakonodajno ureditvijo, prinašata skrajšano pot do vozniškega dovoljenja za motorje do 125 kubičnih centimetrov, manjše stroške in hitrejšo pridobitev izpita. Del novele, ki se nanaša na spremembe pri vozniškem dovoljenju A1, začne veljati 1. junija letos.

Spodaj dodajamo povezave do modelov, ki spadajo v kategorijo do 125 ccm in jih lahko vozite z A1.

električni motor robbo
newbot storm slovenija

surron storm bee enduro slovenija