Ali je potrebno električni skiro in električno kolo registrirati?

Pred nakupom električnega skiroja in električnega kolesa, je dobro vedeti, ali ga moramo za vožnjo na javnih cestah registrirati ali ne. Zato bomo v tem članku na kratko pojasnili, kaj pravi zakonodaja glede registracije električnih koles in  električnih skirojev.

električno kolo registracijaAli je potrebna registracija električnega kolesa?

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) v 16. točki 3. člena opredeljuje motorna vozila kot “vozilo, namenjeno vožnji po cesti z močjo lastnega motorja. Med motorna vozila ne spadajo tirna vozila in kolesa s pedali z dodatnim pogonom, opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W, katerega izhodna moč se prekine, kadar kolesar preneha poganjati pedala, sicer pa se progresivno zmanjšuje in končno prekine, preden hitrost vozila doseže 25 km/h;” Električno kolo torej ni predmet registracije in ga lahko po kolesarskih stezah vozite brez registracije.

Kako pa je z registracijo električnega skiroja?

Inmotion L8F

Kako pa je z električnim skirojem? Električni skiro brez sedeža, ni potrebno registrirati. Če pa se električnemu skiroju doda sedež, pa je potrebna registracija, za katero velja enak postopek kot za mopede. V tem primeru namreč električni skiro pade pod kategorijo “moped”.

 

Če se odločate za nakup električnih skirojev, preglejte našo pestro ponudbo na TEJ POVEZAVI.

Električna kolesa iz naše ponudbe pa najdete TUKAJ.